Vegans Eat 6. Vegans Prague

Bratislavou som sa už prejedla, takže je na rade Praha! Praha je rozhodne vegánske nebíčko, nájdete tu vegánske reštaurácie, cukrárne, kaviarne, obchody. Je tu jednoduchšie byť vegánom ako v Bratislave, aspoň mne sa to tak zdá. Vždy keď som v Prahe vyberiem si nejakú vegánsku reštauráciu a rozmaznám sa trochu. Toto sa mi skvelo podarilo aj vo Vegans Prague.

Vegans Prague sa nachádza v centre mesta a dostali ma na krásny výhľad na teraske. Reštaurácia je dosť veľká a na rozdiel od väčšiny vegánskych reštaurácii je zariadená tak klasicky, ako reštaurácia. Veľmi sa mi páči aj „bistro“ dizajn a taká domáca atmosféra ako je napríklad v Balans bistro, no ocenila by som podobnú prevádzku aj v Bratislave. Je to tu také „slušnejšie“ takže sem môžete ísť na akúkoľvek večeru 🙂

Rezervovali sme si stôl, čo bolo asi aj zbytočné pretože bola reštaurácia prázdna. Podotýkam, že sme prišli celkom skoro na obed o 11:30. Vonku bolo krásne teplučko takže sa nám na teraske sedelo výborne. Hneď sme sa nechali ukecať na domácu limonádu. Mali práve malinovú, ktorá bola sladučká aj keď nás presviedčali, že nie je. No v teplúčku potešila beztak. Okrem klasických vegánskych jedál ako sú burgre a thajske kari, tu majú aj tradičné české špeciality. Okrem toho majú aj špecialitky, ktoré sa pravidelne obmieňajú, čiže si na svoje prídete aj keď ste tu už boli. V ponuke mali práve špecialitu zombie burger, takže som neodolala. Burgeru proste neviem povedať nie. Široká je aj ponuka predjedla, polievka je však iba jedna, podľa dennej ponuky. Nakoľko si polievky veľmi nerobievam, iba moju jedinú obľúbenú paradajkovú, tak by ma potešil väčší výber.

Ako predjedlo sme si dali avokádový tatarák. Toto som si proste musela objednať. Pre nevegána je asi veľmi ťažké predstaviť si, že aj taký tatarák vie byť vegánsky. Toto je dokonalý príklad toho, že veganizovať sa dá všetko a dokonca to môže chutiť lepšie ako „originál“. Vyzeralo to veľmi autenticky s kúskami avokáda, pradajky, cibule a sušených paradajok… Veľmi vyvážené chute, plus avokádo na vrchu z tohto jedla spravilo dokonalý „instafood“.  Chutilo to naozaj božsky, nebíčko v papuľke. Toto budem asi dosť často opakovať nižšie. Ochutnať som samozrejme musela aj polievku. Dnešná bola hríbiková, ktorá tiež nesklamala. Naozaj by som sa už mala priučiť umeniu varenia skvelých polievok. Porcia bola tak akurát.

Čas na moje obľúbené jedlo burger! Špecialita „zombie burger“ s cviklovou plackou, paradajkou, uhorkou, tofu a mangovou omáčkou. Žemľa bola zelená, teda špenátová. Tento burger ulahodí okrem chuťových pohárikov aj vašim očiam keďže je naozaj „aesthetically pleasing“. Väčšinou mi takéto burgre s alternatívnymi žemličkami nechutia, mám radšej tie „klasické“ obrovské žemličky (ktoré potom nevládzem dojesť). Tento burger bol však iný ako všetky ostatné. Bola to láska na prvé zahryznutie. Úplne som cítila ako robím svojmu telu radosť papaním takejto zdravej dobroty. Vynikajúci zelený burger. Nepochybujem o tom, že sú všetky takéto dobré a neviem sa dočkať, kedy znovu prídem na nejaký iný. Seriózne to bolo rozmaznanie všetkých zmyslov. Ako prílohu k burgru dávali zemiačiky s pestom. Pri všetkej tej radosti z burgra mi však  prišli ako zbytočné a keďže som chcela ochutnať aj niečo iné, zemiačky som nezjedla.

Na rad prišla sviečková. Priznám sa, že fanúšikom takýchto tradičných jedál som nikdy nebola. Chutili mi a občas som si ich s radosťou dala, no nebolo to „ono“. Veganizovanie takýchto receptov ma však vždy príjemne sklame a tieto verzie mi chutia oveľa viac. Sviečková so smotanou a údeným tempehom mi teda chutila. Najviac oceňujem domáce knedlíky. Omáčka bola z rastlinnej smotany a koreňovej zeleniny. Na môj vkus jej bolo trochu priveľa, no podotýkam, že to sa zdalo iba mne a nechali sme za sebou samé prázdne taniere 😀 Údený tempeh bol okrem omáčky poliaty aj brusnicovým džemom, čo bolo pekné osvieženie k omáčke. Bolo to naozaj skvelé, no nezapriem sa, som proste „burgerová“ a vysokú latku zombíka sa sviečkovej nepodarilo prekonať. Za veganizovanie receptu však dávam 10/10.

Na dezert sme už miesto v bruškách nemali, no majú v ponuke ďalšiu českú špecialitku domáce ovocné kysnuté knedlíky, ktoré určite stoja za vyskúšanie.

Vegans Prague teda určite pribudne na moju mapku najlepších vegánskych reštaurácii a teším sa na ďalšiu návštevu. Vynikajúce jedlá, páči sa mi, že svoje menu rozširújú „špecialitkami“. Priestory sú krásne, čo dotvára super atmosféru a posedenie tu je naozaj príjemné. Obrovské plus je rýchla a milá obsluha. To pre mňa väčšinou býva kameň úrazu. Vegans Prague naozaj nemám čo vytknúť. Ak ste v Prahe, z Prahy určite sem príďte na obed, či večeru.

Páči sa ti článok? Kúp mi ovsené kapučíno - podpor ma na patreone!

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *